Що приготувати на різдвяну вечерю








chto prigotovit na rozhdestvenskij uzhin 1 Що приготувати на різдвяну вечерю

Що зазвичай готують на різдвяну вечерю? У старі часи наші далекі предки в ніч на Різдво ставили на стіл 12 страв. Сьогодні цей звичай давно забутий, та й не кожна господиня зможе його дотриматися. Тим не менш, у православних існують традиційні страви на різдвяну вечерю. Так уже повелося, що на святковому столі неодмінно має бути Колєв і запечена птах.

Так що приготувати на різдвяну вечерю? Якщо про гусака в яблуках чи качку ми всі чули, то Колєв — страва знайоме не багатьом. Ось його то і будемо готувати, щоб здивувати своїх близьких. І про качку в яблуках не забудемо.

Щоб дотримати всі традиції і приготувати правильний різдвяну вечерю наведемо рецепти страв, запозичені у головного трапезаря Високо-Петровс монастиря Юрія Свєтлова.

Як правильно приготувати качку на Різдво

chto prigotovit na rozhdestvenskij uzhin 2 Що приготувати на різдвяну вечерю

Для її приготування вам знадобиться: тушка качки вагою 1300—1500 г. і півкіло яблук середньої величини. Найкраще підійдуть кисло-солодкі — антонівка або семерінка. Це самі «гусячої-утокові» сорти.

Для приготування маринаду потрібно: 2 ст. ложки соєвого соусу, 2 ст. ложки гірчиці дижонской (її іноді називають зерновий французької), 1 ст. ложка оливкової або іншої рослинної олії, 2 ст. ложки меду, 50-80 г. розтопленого вершкового масла.

Отже, приступаємо до приготування качки до різдвяного вечері. Тушку птиці помиємо, переконавшись, що вона добре обскубти. Якщо качка імпортна, не забудемо заглянути всередину. Там може перебувати пакетик з нутрощами — пупком, печінкою і серцем птиці.

Потім готуємо маринад, змішавши всі згадані інгредієнти. Отриманою однорідною масою ретельно обмазуємо качку, так, щоб використовувати весь маринад без залишку. Після чого залишаємо качку в спокої хвилин на 30-40.

Тепер займемося приготуванням яблук. Їх миємо, ріжемо кожне на 4 частини і видаляємо серцевину. Нашу змучився в маринаді качку щільно набиваємо яблучними четвертинками. Потім кладемо тушку на деко, поливаємо зверху топленим маслом, накриваємо харчовою фольгою і ставимо в духовку на 50-60 хвилин при температурі 180 °. Фольгу з качки слід зняти за чверть години до кінця готування.

Готовність різдвяної страви перевіряємо традиційно — зубочисткою або загостреною паличкою. Для цього виймаємо качку з духовки і протикаємо її цим міні-інструментом. Якщо прозора рідина з зробленого отвору сочиться — птиця готова.

Викладайте її на гарне блюдо, прикрасьте зеленню і подавайте до столу на різдвяну вечерю.

Як приготувати Колєв

chto prigotovit na rozhdestvenskij uzhin 3 Що приготувати на різдвяну вечерю

В різдвяної трапези Колєв — головне блюдо. Оскільки його готують з крупи, то воно символізує багатство, процвітання і родючість. Хто ж з нас від цього відмовиться?

Щоб приготувати класичне Колєв вам знадобиться: 200 г. зерен пшениці, 3 ст. ложки меду, 100 г. ядер волоських горіхів, 50 г. родзинок, 3 ст. ложки вершкового масла і дрібка солі. Можна додати дрібно нарізаний чорнослив і курагу. А ще, хто зможе дістати, зерна маку. Мак попередньо пропускають через м'ясорубку або відварюють протягом 5-10 хвилин.

Зерна пшениці перебираємо, промиваємо, підсушуємо в духовці, щоб Колєв було більш розсипчасто, і замочуємо на ніч. Вранці варимо приблизно 2 години на маленькому вогні, періодично пробуючи. Коли пшениця звариться і стане розсипчастою, треба внести вершкове масло, а через деякий час і всі інші добавки.

Різдвяне блюдо Колєв викладаємо на велику тарілку і прикрашаємо зверху сухофруктами або цукатами. Виходить дуже красиво і апетитно.

Тепер ви знаєте, що готувати на різдвяну вечерю. Приємного всім апетиту і з наступаючим Різдвом Христовим.

P.S. Хто не зміг дістати пшеницю, сміливо замінюйте її пропареним рисом. Колєв вийде не гірше.

Схожі статті

Коментарі закриті.

Пошук